Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da, erkenci patates hasadı sabahın erken saatlerinde başladı. Tarlalarda çalışan işçiler, traktör yardımıyla topraktan çıkardıkları patatesleri temizleyip, kasalara yerleştirerek satışa hazırladı. Patatesler, yakın şehirler için kasalarla, uzak şehirler için ise çuvallanarak kamyonlara yüklenip hallere gönderildi.
Zirai Don Verimi Düşürdü
Bu yıl Adana genelinde 70 bin dönüm patates ekildi. Ancak, 22-25 Şubat tarihleri arasında yaşanan zirai don nedeniyle verim kaybı yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda dönüme ortalama 4 ton verim alınırken, bu yıl bazı tarlalarda 2 ton, bazı tarlalarda ise 2,5 ton verim beklendiği bildirildi. Kent genelinde bu sezon için hedeflenen toplam rekolte 165 bin ton olarak açıklandı.
Patates Fiyatları Boyutuna Göre Değişiyor
Hasatla birlikte büyük boy patatesin kilogram fiyatı tarlada 22-24 lira arasında, orta boy patates 16 lira, en küçük boy patates ise 8 lira seviyesinde alıcı buluyor. Uzmanlar, hasadın artmasıyla birlikte fiyatların biraz daha düşmesini beklediklerini belirtiyor.
Depolardaki Stoklar Azerbaycan'a Gönderiliyor
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’nin erkenci patatesinin Adana’da yetiştiğini belirterek, “Depolarımızda hâlâ eski patatesler var. Bunların bir kısmı Azerbaycan’a gönderiliyor. Yeni hasat edilen ürünler ise yurt içindeki talebi karşılıyor” dedi. Doğan, yurt içi ihtiyaçların karşılanmasının ardından patatesin yurt dışına da gönderileceğini kaydetti.
Çiftçiler Maliyetlerle Mücadele Ediyor
Doğan, patatesin dönüme maliyetinin 45 bin lira olduğunu ve bu maliyetin mevcut fiyatlarla karşılanmasının zor olduğunu ifade etti. “Patatese ayrıca bir destek verilmesi gerekiyor. Dönüm başına 488 lira destek var. Ayrıca 1.024 lira sertifikalı tohum desteği veriliyor. Ancak afetler nedeniyle çiftçiler bu sene maliyetlerini zor kurtaracak” şeklinde konuştu.
Çiftçilerden Fiyat Desteği Talebi
Adana ve Hatay’da 11 bin dönüm alanda patates ekimi yapan üretici Ali Osman Koyun ise, fiyatların düşmemesi halinde çiftçilerin ancak maliyetlerini kurtarabileceğini belirterek, “Dekar maliyeti ve giderlerimiz çok fazla. İnşallah soğuktan etkilenmeyen bölgelerimizdeki arkadaşlarımızla beraber patatesi elimizden gelen en iyi seviyeye getirmeye çalışacağız” dedi.
Koyun, patates fiyatlarının hem tüketiciyi mağdur etmeyecek hem de çiftçilerin maliyetlerini karşılayabilecek seviyede olması gerektiğini vurguladı.