sorusende.com Yaşam Yavuzeli’nde Kadınlar Serada Güçleniyor: Günde 500 Kilo Ürünle İlham Oldular

Yavuzeli’nde Kadınlar Serada Güçleniyor: Günde 500 Kilo Ürünle İlham Oldular

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde kadınlar seracılıkla üretime katılıyor. Günlük 500 kiloya kadar salatalık üretimi yapan kadınlar, hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de çevrelerindeki kadınlara ilham veriyor.

Yavuzeli’nde Kadınlar Serada Güçleniyor: Günde 500 Kilo Ürünle İlham Oldular

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" projesi, kadınların tarımsal üretime katılımını artırıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yavuzeli Kaymakamlığı iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, kadın çiftçilere seracılık eğitimi verildi ve 13 kadına birer dönüm sera kurularak üretime başlamaları sağlandı. Kadınlar, seralarda salatalık üretmeye başlayarak günlük 500 kiloya varan verim elde ediyor.

Kadınlara Özel Eğitimle Başlayan Üretim Hikayesi

Seracılık eğitimi alan 13 kadın, proje kapsamında kurulan seralarda tarımsal üretime başladı. Teorik ve pratik eğitimlerle donatılan kadınlar, kendi seralarını işletmeye başladı. Projeyle, hem kadın istihdamı sağlandı hem de yerel üretim potansiyeli artırıldı.

Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün sağladığı destekle kurulan seralar, diğer kadınlara da cesaret veriyor. Tarım alanında yeni bir başlangıç yapan kadınlar, zamanla farklı ürünlerin üretimine geçmeyi hedefliyor.

“Evde Oturuyorduk, Şimdi Sera Sahibiyiz”

Kadın üretici Özlem Baz, serada çalışmanın kendileri için hem ekonomik hem de duygusal bir dönüşüm yarattığını belirterek şöyle konuştu:
“Şanlıurfa’dan geldik, serada sadece kadınlar çalışıyor. Günde 400-500 kilo salatalık topluyoruz. Bu iş bize özgüven kazandırdı. Eskiden evde oturuyorduk, şimdi üretim yapıyoruz.”

Esra Şeyma Bağcı ise verilen desteklerle hayatlarının değiştiğini belirterek,
“İlk başta eğitim aldık, sonra seralar kuruldu. Devletimizin desteğiyle şimdi sera sahibi kadınlar olduk. Bu projeyle kadınlar üretime katıldı ve özgüven kazandı” dedi.

Ön Yargıları Yıktılar

Fidan Göksu da, kadınların seracılıktaki başarısıyla çevredeki ön yargıları kırdığını vurguladı:
“‘Kadınlar tarımdan anlamaz’ dediler. Ama biz azimle çalıştık ve başardık. Şimdi iyi verim alıyoruz. Daha da büyümek ve kendimizi geliştirmek istiyoruz.”

Üretim Artıyor, İlham Yayılıyor

Projeyle yalnızca üretim değil, kadın dayanışması ve rol modeli etkisi de büyüyor. Yavuzeli'nde tarımda kadın emeğinin görünür hâle gelmesi, ilçedeki diğer kadınların da seracılığa yönelmesine yol açıyor. Kadınlar artık sadece üretici değil, başarı hikayesi yazan öncüler olarak görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Boyabat'ta Çeltik Mesaisi Başladı: 18 Bin Dekar Alanda Üretim Hedefi 15 Bin Ton

Boyabat'ta Çeltik Mesaisi Başladı: 18 Bin Dekar Alanda Üretim Hedefi 15 Bin Ton